DVD “Op jezelf?”

Onze nieuwe documentaire “Op Jezelf?” is vanaf nu te bestellen.
De dvd kost €. 10. excl. verzendkosten.
In deze film vertellen twee jongeren met autisme hoe zij hun studie op de universiteit en de Hogeschool aanpakken.
Ze zijn ze op weg naar een zelfstandig leven en de invulling van hun carrière.
De film laat op een openhartige, positieve manier zien wat de mogelijkheden voor jongeren met autisme en studeren zijn.

Aanleiding
Begin april 2013 is de film “Goed te doen”, een film in opdracht van REC Chiron, in première gegaan. In deze film worden drie jongeren met autisme geportretteerd in het regulier voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. In de praktijk blijkt dat ouders ook veel vragen hebben over de opleiding ná het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het autisme van hun kind heeft direct invloed op de studiekeuze, vooral in praktische zin. Dit kan weer gevolgen hebben voor het mogelijke niveau van de opleiding. Hoe kunnen de talenten van hun kind zo goed mogelijk uit de verf komen? De praktijk voor ouders en jongeren is momenteel dat er via school, Jeugdzorg, GGZ, REC Chiron wel begeleiding is, maar dat deze na afronding van school of op het 18e jaar ophoudt. Dan komen ze in een gat terecht. De continuïteit ontbreekt. Veel ouders zoeken noodgedwongen hun eigen weg.

De te maken film wil hierin praktische ondersteuning bieden.

Inhoud film:
Insteek van deze film is om een vervolg te maken op “Goed te doen”. Inhoudelijk gaat het over de volgende vragen: Stel jij hebt als jongere de intelligentie om naar het HBO of Universiteit te gaan ,maar dit is in een andere stad Je bent niet in staat om zelfstandig en in een andere omgeving. Hoe ga je hiermee om? Hoe vind je tóch de juiste opleiding die voldoende uitdaging en plezier biedt in een veilige omgeving? Sommige jongeren met autisme gaan voor hun vervolgstudie wél op kamers (bijvoorbeeld begeleid op kamers via een gespecialiseerde organisatie). Welke ervaringen heb je hiermee? Denk aan de verandering van omgeving, voor jezelf zorgen (kleding, eten, geld), nieuwe vrienden maken en verleidingen zoals drank en drugs. Maar ook aan zelfstandig je studie plannen. Hoe maak je je studie tot een succes?

Doel van de film Het is een film waarin ouders en jongeren op een positief realistische manier ideeën aangereikt krijgen om met bovenstaande thema’s om te gaan. Doel is om de jongere zelf hun persoonlijke verhaal te laten vertellen in plaats van dit door ouders en deskundigen te laten doen.

Doelgroep van de film:
Primair: Ouders en jongeren met autisme vanaf 16 jaar, die worstelen met de keuze voor vervolgonderwijs, het mogelijk op kamers gaan en succesvol zelfstandig studeren. Secundair: hulpverleners, zorgprofessionals, mentoren uit het onderwijs, autismedeskundigen, vrienden en familie van jongeren met autisme.

Vorm
We maken een documentair gedraaide film tussen de 20 en 25 minuten, met daarbij een korte ’teaser’ versie van 3 minuten voor YouTube. In de film vertellen jongeren en hun ouders zelf over hun ervaringen. Mogelijk werkt er ook een ‘deskundige’ mee aan de film. Diegene geeft wat meer algemene tips en plaatst de ervaringsverhalen in een breder kader.